Cicle de memòria Històrica
Del 4 de novembre al 26 de novembre es farà el II Cicle de memòria històrica de Navàs, amb l’objectiu de continuar treballant en la comprensió de la nostra història, facilitar la reflexió, l’anàlisi crítica i l’empatia amb el nostre passat. Un mes de novembre de amb múltiples actes que volen contribuir a posar veu als que no la van tenir, a trencar silencis, i a prendre consciència de la nostra identitat a partir de les experiències dels nostre predecessors.
En la segona setmana, el cicle de memòria històrica de Navàs vol donar veu als que van defugir la guerra, els qui van emboscar-se per no haver de lluitar, per motius molt diversos, i que s'ocultaren bàsicament en l'àmbit rural, on trobaren més suports i facilitats. Esther Miralles serà l'encarregada d'aproximar-nos al fenòmen dels emboscats, una figura que ha treballat i conegut vastament, i difós a través del documental "Emboscats. Memòria d'una geografia secreta" i del llibre "Emboscats, la guerra dels que no hi van anar" , d'ARA llibres.
-Divendres, 4 de novembre Inauguració del cicle de memòria a les 20:00h, Sala d’actes de la Biblioteca, amb la inauguració de l’exposició «La lluita per l’oportunitat de viure» i la presentació del llibre Tocats pel vent. Cinc històries humanes de les Brigades Internacionals i la guerra civil, de Jordi Martí-Rueda. Presentaran l’acte l’historiador Jordi Algué i l’alcalde de Navàs, Jaume Casals.
L’exposició La lluita per l’oportunitat de viure serà visitable a la sala d’actes de la Biblioteca fins al 28 de novembre.-Diumenge, 6 de novembre Teatre: kilòmetres. A les 18:00h. al Casal sant Genís. Acte gratuït. La història d’una família i el seu particular viatge. Un viatge particular que esdevé universal. Taquilla inversa: tu hi poses preu en sortir.
-Divendres, 11 de novembre Emboscats. La guerra dels qui no hi van anar. Xerrada a càrrec d’Esther Miralles, autora del treball homònim. A les 20:00h, a l’alberg de Castelladral. Sopar amb «gustos de postguerra», pel xef Quim Miró, a les 21:30h a l’Alberg de Castelladral. Places limitades (20 €). Reserves: OAC Ajuntament de Navàs i Alberg de Castelladral.
-Dissabte, 12 de novembre Un Cafè per la memòria: Navàs. A les 16:00h, a la Sala d’actes de la Biblioteca. Una sessió de tertúlia per aportar dades a les imatges de l’Arxiu Fotogràfic.
-Divendres, 18 de novembre Xerrada amb Assumpta Montellà, autora de 115 dies a l’Ebre o la Maternitat d’Elna, entre d’altres. A les 20:00h a la Sala d’actes de la Biblioteca.
-Dissabte, 19 de novembre Un cafè per la memòria. A les 16:00h al Casal de Palà de Torroella. Una sessió de tertúlia per aportar dades a les imatges de l’Arxiu Fotogràfic.
-Diumenge, 20 de novembre Vermut poètico musical, amb 228 cordes (Núria Conangla i Àlex Castellana), amb lletres per a la memòria. A les 11:30h a l’auditori de l’escola de música de Navàs.
Projecció de la pel·lícula: Terra i llibertat, de Ken Loach, a les 17:30h a la sala d’actes de la bilioteca. Organitza: Fotofilm Navàs.-Dissabte, 26 de novembre Excursió als escenaris de La Batalla de l’Ebre: memorial de les Camposines, poble vell de Corbera d’Ebre, centre d’interpretació 11 dies + dinar i tast de vins i vinagres (30 €). Inscripcions a l’OAC fins al 4 de novembre. 30(Programes a part).
El passat divendres, 27 de febrer de 2015, a la sala d’actes de la Biblioteca s’inaugurava l’exposició ‘Desenterrant el silenci’, de Sergi Bernal, i es va poder veure la projecció del documental ‘El retratista’, que tracta sobre els mestres de la República durant i després de la Guerra Civil.
L’acte s’emmarca en el Cicle sobre la memòria històrica de Navàs.
Aquesta exposició fotogràfica és el resultat d'un projecte d'investigació sobre la vida i la mort del mestre català Antoni Benaiges, afusellat i enterrat el 1936 en una fossa a les muntanyes de la Pedraja (Burgos).
L'exposició, que vol fer memòria sobre la repressió patida pels mestres de la República durant i després de la Guerra Civil, consta de 32 fotografies, una reproducció de part de la fossa de 20 metres quadrats, facsímils i un audiovisual, i es podrà visitar fins al proper 25 de març.
L'agost del 2010, el Grup de Ciències Aranzadi va localitzar uns casquets de bala i restes humanes en una fossa comuna de la Pedraja (Burgos). En excavar-la hi van trobar 104 restes. Sergi Bernal va documentar fotogràficament aquell treball. A peu de fossa, i gràcies a un testimoni, es va recuperar la figura d'un mestre català desaparegut l'any 1936 en aquelles terres, Antoni Benaiges, mestre d'escola del petit poble burgalès de Bañuelos de Bureba. Sergi Bernal va seguir la pista d'aquest mestre progressista, molt estimat pels seus alumnes, que va ser torturat i assassinat pocs dies després que comencés la Guerra Civil.
El documental "Transmissions. Memòries de Lluís Sala" recupera el testimoni de Lluís Sala, un dels darrers supervivents de la Guerra Civil. En Lluís Sala tenia 97 quan es va realitzar el documental i vivia a Callús. Va fer la Guerra Civil a la 27a Divisió, enquadrat en una secció de transmissions i va participar en les principals batalles del conflicte: el front d'Aragó, la batalla de Terol, el Merengue o l'Ebre, entre d'altres. Posteriorment s'exilià a França on fou internat en els camps de concentració de Sant Llorenç de Cerdans i Setfonts. A partir dels anys 70 es comença a interessar per la guerra i n'acaba fent un dels principals 'leitmotivs' de la seva vida, fins al dia d'avui.
"Transmissions. Memòries de Lluís Sala" és una reflexió sobre els processos de memòria històrica fets al nostre país i un homenatge als pioners de la seva recuperació a partir dels anys setanta i vuitanta. Compta amb la participació de destacats historiadors com Joan Villaroya, Martí Marín o David Tormo i revisita els principals espais del conflicte, com el Merengue, l'Ebre i diversos camps de concentració francesos com el de Setfonts, ara conservats com a lloc de memòria.
El principal objectiu de la posada en marxa de l'arxiu fotogràfic és recopilar i recollir el patrimoni històric i cultural del municipi existent recollir per fotògrafs, historiadors, i persones a títol individual. Aquesta iniciativa amplia les funcions de l'Arxiu Municipal que ara preservarà material en fotografia en paper, diapositiva o negatiu, així com altres documentacions que es vulguin aportar al fons de l'arxiu. Els ciutadans i ciutadanes que ho vulguin podran cedir o donar les fotografies a l'arxiu, que s'encarregaria de conservar, i/o permeten la seva digitalització per incorporar-les a l'arxiu. De cada fotografia que es digitalitzi se n'emplenarà una fitxa on hi apareixeran l'any, el lloc, i tota la informació per que se'n pugui saber. En una segona fase, un petit portal de l'Arxiu permetrà la consulta i recerca en baixa resolució a tothom que ho desitgi. L'arxiu recollirà fotografies anteriors a 1990.
La voluntat del govern municipal és que la creació de l'arxiu fotogràfic tingui el suport unànime de tots els partits polítics del consistori i és per això que sotmetrà a votació i debat una proposta al respecte al ple municipal que es celebrarà el proper dilluns 2 de desembre de 2013. La iniciativa tindrà el suport de tots els grups de la oposició (CIU I PSC) i es formularà al ple com una proposició conjunta.
L'Ajuntament de Navàs vol destacar i agrair la tasca realitzada per diferents persones i entitats en la conservació de material fotogràfic del municipi, com d'historiadors, persones a títol particular o com és el cas de l'entitat Fes Memòria que ha mostrat la seva voluntat d'incorporar de col·laborar amb el nou arxiu.
Més informació a la web de l'Arxiu Fotogràfic de NavàsEt vindré a tapar ens mostra el viatge que fan tres amigues per trobar el marit d’una d’elles que ha desaparegut. Intentant sobreviure en un ambient de postguerra claustrofòbic i incert, decideixen embarcar-se en un trajecte cap a la descoberta d’una realitat per la qual encara no estan preparades.
Representat a tres bandes i en un espai íntim, l’espectacle és un drama que fa ús de les tècniques del Storytelling Theatre. Les tres actrius i la violinista recreen tots els escenaris d’aquest viatge a través del seu físic i de l’espai sonor en directe. A partir d’escenes curtes on es mostra més que no s’explica, endinsem al públic en una experiència teatral on les relacions humanes esdevenen les protagonistes. Un espectacle emotiu, intens i dinàmic de teatre en estat pur.
L’obra està inspirada en una historia real i basada en els casos dels milers d’homes desapareguts durant la guerra civil, així com en l’espera de les seves famílies durant més de 60 anys per tal d’obtenir informació sobre el lloc on estan enterrats.
Et vindré a tapar és una obra de creació col·lectiva, creada en residència a la Fabra i Coats (dins el programa de residències de l’AADPC) i al Centre Cívic Can Felipa. L’estrena va ser el 14 de març dins el cicle Març de Creació Col·lectiva al mateix centre.
)e( espai en construcció, és una companyia de teatre de creació col·lectiva.
Els fundadors, Elisenda i Roger Ribó, aposten per un teatre nu, despullat d’artificis on la història esdevé la protagonista. Els agrada el teatre senzill, el teatre que observa la vida i la qüestiona. El teatre que utilitza la imaginació per ensenyar l’autenticitat. I ho aconsegueix.
A partir de la presentació que obria solemnement la roda de presentacions, amb una sala d'actes a vessar a l'Escola Diocesana de Navàs, el 25 de gener de 2015, casualment el mateix dia que 76 anys enrere les tropes franquistes havien entrat al terme municipal per la banda del Cardener, l'ajuntament i els 5 autors del llibre, l'han promogut en diversos indrets vinculats als espais i persones que s'hi relacionen.
Una setmana després, el 31 de gener, es presentava el llibre a Palà de Torroella, amb una excel·lent acollida, i Manresa, com a capital de comarca, donava a conéixer Silencis el 13 de febrer, fent que la sala de presentacions de la llibreria Parcir, on es celebrava l'acte, resultés més que justa.
En el marc dels actes de sant Jordi organitzats per l'ajuntament de Súria, es presentava el llibre en aquesta vila el 16 d'abril; una col·laboració que s'havia fet també l'any anterior en el marc de la col·laboració entre ajuntaments en l'edició de Fàbriques de riu. Història del tèxtil al mig Cardener, editat el passat 2014.
EL 23 de maig hi ha la presentació a la veïna Ametlla de Merola i a Barcelona (Ateneu Barcelonès), el proper 3 de juliol.