Logo Ajuntament de Navàs

SILENCIS

República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs (1931 - 1945)

5. La Guerra Civil (1936-1939)

La Guerra Civil va marcar profundament el segle XX, un conflicte que va enfrontar dues maneres d’entendre el món i que va ser l’avantsala de la guerra mundial.

A Navàs el comitè revolucionari, dominat per la CNT, va aconseguir tenir el control de la situació i es van fer col·lectivitzacions i confiscacions; una obra que va ser marcada per la violència dels incontrolats que al municipi va deixar més de vint morts.

Aquests fets a Palà de Torroella es van viure amb menys violència i a les cases de pagès del terme va estar marcat per la presència dels emboscats.

La marxa al front de desenes de joves va significar la sagnia humana més devastadora del període, amb gairebé quaranta morts, segons les dades que fins avui hem pogut recopilar.


Llistat de vehicles a motor del municipi de Castelladral el 15 de novembre de 1936

Document extret de l’arxiu municipal de Navàs. És una relació dels vehicles a motor existents al municipi de Castelladral el 15 de novembre de 1936, en aquest document podem veure que la gran majoria de vehicles va ser requisat o col·lectivitzat per atendre les exigències de la guerra i les necessitats que això suposava pel consistori municipal. Molts d’aquets vehicles no van tornar mai als propietaris, relacionat amb això hi ha una anècdota curiosa i es que el Ford que tenien la família del Soler de Sant Cugat va ser requisat i el van perdre de vista, el van trobar acabada la guerra al País Basc però amb un estat ja bastant lamentable.

La situació de manca de vehicles va ser tal que l’ajuntament franquista de 1939 va trobar-se que no tenia cap camió per anar a buscar els productes de racionament a Manresa i tenia de fer servir el camió particular del botiguer Salvador Busquets que tampoc es trobava en gaire bon estat.